maandag 26 maart 2012

# 28 Crowdsourcing en crowdfunding

Wat een geweldige dingen op het gebied van crowdsourcing ben ik tegengekomen. Toevallig was ik bij een vorig ding al gestuit op velehanden.nl. Ik was helemaal onder de indruk over de opruimactie in Estland. In een paar uur een heel land opruimen en dat met weinig kosten. A la de Distributed Proofreaders werkt ook de Leeuwarder Courant samen met het publiek om fouten uit de krant te halen, zij het in een andere vorm. Iedere vrijdag komt een tiental lezers naar de redactie om fouten op te sporen. Hierover meer informatie in dit geluidsfragment.
Voor wat betreft crowdfunding vond ik de site voordekunst.nl een ontdekking. Kijk bijvoorbeeld naar dit project dat nog vier dagen heeft om budget te realiseren voor het maken van een film over de observaties en ontwikkeling van gehandicapten, met als sympathiek uitgangspunt de hindernissen die een gehandicapte filmmaker in Parijs tegenkomt.
Veel gezien en geleerd in dit ding.
Wat de bibliotheek met crowdsourcing kan doen is het uitbreiden van activiteiten die we nu al doen zoals de ideeën van publiek over nieuwe lidmaatschapsvormen peilen,  Biebpanel en klantenpanels inzetten. Zo zal het publiek van de bibliotheek ook bij kunnen dragen aan te vormen digitale dossiers over bijvoorbeeld schrijvers of specifieke onderwerpen. Wat mij helemaal bij de bibliotheek passend lijkt is het publiek uit te nodigen digitaal zijn/haar verhaal of gedicht aan te leveren om zo een podium een hen te bieden.
V.w.b. crowdfunding zou bijvoorbeeld voordekunst.nl mogelijkheden kunnen bieden in een voorkomend en een daarvoor geschikt project.

1 opmerking:

  1. Opvallend aan de Verdiepdingen vind ik dat deze dingen veel meer door elkaar lopen dan de 23 dingen. Jij hebt bij screencasting Vele handen al behandeld. Een leuke suggestie om als bibliotheek via Voordekunst aan crowdfunding te doen. De site biedt een heel breed scala aan projecten waar de bibliotheek best tussen past.

    BeantwoordenVerwijderen